Bättre sent än aldrig!

Nu kära barn är det dags för den utlovade språkkursen för alla er som vill kunna fortsätta läsa bloggen när vi är på plats i Botswana.

Vi tänkte att vi delar upp det i flera steg och idag ska vi börja med lättare hälsningsfraser för att kunna vara artig på bästa Mma Ramotswe-vis. Alltså det vi ska jobba med idag är Tumesido, vilket betyder greeting på setswana.

När man träffar nya människor är det ju oftast en bra idé att säga hej på ett eller annat sätt. I Botswana görs detta på bästa sätt genom att utbrista DUMELA vilket är setswana för goddag. Viktigt att komma ihåg är dock att om man ska hälsa på en hel grupp människor (det vill säga fler än en) så säger man DUMELANG!

Det kan också vara bra att kunna visa respekt gentemot den man talar med genom att tilltala dem som herr och fru, något som är mycket viktigt i den setswanska kulturen. För att lyckas med denna artighetsbedrift använder du nedanstående titlar:

Herr = Rre (singular) eller Borre (plural)
Fru = Mme (singular) eller Bomme (plural)

Det som dock är ett av mina personliga favoritinslag i den setswanska kulturen är de många användningsområdena för ordet 'pula' som betyder regn. Pula är också benämningen på den lokala valutan och kan även användas som ett spontant utrop av glädje. I den här kontexten kan man dock komma ihåg att pula även kan vara en fredshälsning (att likna med att säga 'gå i frid'). Alltså:

Peace/gå i frid = Pula 


Öva nu duktigt i en dag eller två så är det nästa gång dags att lära sig hur man frågar sig för om någons välbefinnande. Viktigt i de flesta kulturer, så missa inte! Ska även göra mitt yttersta för att ta reda på det setswanska ordet för flodhäst, något som känns minst lika viktigt!





Pula sålänge!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0