Det här med te...

Jag fick häromdagen en fråga om varför vi hade valt ett så långt och krångligt och konstigt namn till bloggen. From chai to bush tea är ju kanske inte någon som direkt sätter sig på hjärnan (för er andra som har problem med detta rekommenderar jag någon som kallas att spara som bokmärke. Väldigt effektivt när man inte kan komma ihåg namnet på en sida. Det är faktiskt väldigt enkelt, tar bara någon sekund.) Jag tänkte därför förklara varför namnet blev som det blev. Både Linda och jag är tedrickare av stora mått, det är ytterst sällan vi umgås utan att det är te inblandat. Och nu ska vi till två länder, Indien och Botswana, som båda har en väldigt stark tekultur. I indien är det chai som gäller medan det i Botswana är rooibos (eller bush tea) som är vanligast.

Det vi i väst för enkelhetens skulle endast kallar chai skulle i Indien kallas Masala Chai vilket betyder kryddigt te. Masala Chai är oftast te som kokas upp tillsammans med kryddor och mjölk vilket är väldigt vanligt i större delen av Indien (vill du lära dig mer om chaite kan du göra det här).



I vissa delar av Afrika, däribland Botswana, är istället rooiboste mycket vanligt. I Sveriges kallar vi ofta rooibos för rött te, vilket är helt fel då rooibos inte alls kommer från tebusken utan från järneksbusken. Rooibos kallas på engelska bush tea, och det är med det namnet teet är känt i stora delar av världen som det te som Mma Ramotswe i Damernas Detektivbyrå föredrar.  



                                 



Med tanke på vårt stora teintresse, kombinerat med våra resmål och vår förkärlek till Mma Ramotswes visdomsord fick en bloggtitel som speglade allt detta passa. Och som sagt, har ni fortfarande svårt att komma ihåg det - Lägg till i favoriter!


Dumela bomme le borre, le tsogile jang?

Att fråga hur någon mår när man ses är väl brukligt i de flesta kulturer. Om man sedan ska svara "tack, det är bara bra" fastän din hamster just har dött och du har nageltrång eller om du vräker ur dig hela historien om hur din favoritget belv uppäten av krokodilen Bongo och halva familjen har kolera - det är en annan femma!

Är det någon man inte känner väl verkar det dock som om det förstnämnda alternativet är det vanligaste inom den setswanska kulturen och därför är det det vi ska få lära oss idag. SÅ min damer och herrar: Setswansk språkkurs del 2:

Hur mår du? = O tsogile jang?
Frågar man en hel grupp hur de mår blir det istället: Le tsogile jang?

 

Känner du att din tunga inte riktigt har förmågan att formuler de här uttrycken kan du istället använda den lite mer lättsmälta frasen: O kae (eller Le kae i plural). Vill du använda det här uttrycket men fortfarande visa respekt rekommenderas attt du använder pluralform även till en enskild person.

För att kunna svara på hur man mår säger man att "man är här" (alltså, jag lever, är kvar på denna jord osv) vilket på setswana heter Ke gone (singular) eller Re gone (plural). Det är även vanligt att man lägger till ett av de två följande uttrycken:

Det är bra = Go siame 
Jag mår bra = Ke tsogile sentle

Tips!
Försök sätta ihop lektion 1 och 2. O dire Sentle! (och vad det betyder får ni inte veta förän i lektion 5)


Sand

"När man kommer till öknen, då hittar man sand, och det är då, det är då det är dags att börja promenera."
Maria Montazami 2011


Vi lever fortfarande i glädjeruset till följd av det faktum att vi faktiskt fick MFS-stipendiet. Att vi faktiskt är grymma var något jag, Linda, spridde till varenda person som ville höra på Sivans i lördags, plus några till. Men nu över till vad jag faktiskt hade tänkt skriva om. Vi ska ju till Botswana, som ni nog vet vid detta laget, och där finns det massor av sand i form av Kalahariöknen. På Wikipedia kan man läsa detta om Kalahari;

"Det finns flera viltreservat i Kalahari, bland annat Central Kalahari Game Reserve (CKGR) som är världens till ytan näst största skyddade område. Bland djur i Kalahari kan nämnas brun hyena, lejon, surikat, giraffer, vårtsvin, schakaler, Babianer, flera arter av antilop (bland annat eland, gemsbock, springbock, hartebeest, stenantilop, större kudu och dykarantiloper) samt många olika fåglar och reptiler.

Växtligheten i Kalahari består till största delen av gräs och akacia men det finns fler än 400 identifierade växtarter, bland annat vild vattenmelon."

 

Med detta sagt vill jag bara meddela att det finns en stor risk att vi börjar promenera och inte vänder om, vi acklimatiserar oss med alla de fina djuren, bland annat Amandas elefant Rupert och min flodhäst Roger, och stannar kvar där. Så kommer vi inte hem vet ni att det är dags att börja promenera!

 



Tlhôla sentle! (Ha en bra dag på setswana!)

Bättre sent än aldrig!

Nu kära barn är det dags för den utlovade språkkursen för alla er som vill kunna fortsätta läsa bloggen när vi är på plats i Botswana.

Vi tänkte att vi delar upp det i flera steg och idag ska vi börja med lättare hälsningsfraser för att kunna vara artig på bästa Mma Ramotswe-vis. Alltså det vi ska jobba med idag är Tumesido, vilket betyder greeting på setswana.

När man träffar nya människor är det ju oftast en bra idé att säga hej på ett eller annat sätt. I Botswana görs detta på bästa sätt genom att utbrista DUMELA vilket är setswana för goddag. Viktigt att komma ihåg är dock att om man ska hälsa på en hel grupp människor (det vill säga fler än en) så säger man DUMELANG!

Det kan också vara bra att kunna visa respekt gentemot den man talar med genom att tilltala dem som herr och fru, något som är mycket viktigt i den setswanska kulturen. För att lyckas med denna artighetsbedrift använder du nedanstående titlar:

Herr = Rre (singular) eller Borre (plural)
Fru = Mme (singular) eller Bomme (plural)

Det som dock är ett av mina personliga favoritinslag i den setswanska kulturen är de många användningsområdena för ordet 'pula' som betyder regn. Pula är också benämningen på den lokala valutan och kan även användas som ett spontant utrop av glädje. I den här kontexten kan man dock komma ihåg att pula även kan vara en fredshälsning (att likna med att säga 'gå i frid'). Alltså:

Peace/gå i frid = Pula 


Öva nu duktigt i en dag eller två så är det nästa gång dags att lära sig hur man frågar sig för om någons välbefinnande. Viktigt i de flesta kulturer, så missa inte! Ska även göra mitt yttersta för att ta reda på det setswanska ordet för flodhäst, något som känns minst lika viktigt!





Pula sålänge!


Och ja, vi är bäst (ifall någon fortfarande tvivlade)

Vad? Vi har fått SIDAs MFS-stipendiet!
Varför då? För att vi är fantastiska?
Vad innebär det? Att vi får 25 000 var för att göra exakt det vi vill.  


Vi är bäst, tänkte bara säga det.

RSS 2.0