Dumela bomme le borre, le tsogile jang?

Att fråga hur någon mår när man ses är väl brukligt i de flesta kulturer. Om man sedan ska svara "tack, det är bara bra" fastän din hamster just har dött och du har nageltrång eller om du vräker ur dig hela historien om hur din favoritget belv uppäten av krokodilen Bongo och halva familjen har kolera - det är en annan femma!

Är det någon man inte känner väl verkar det dock som om det förstnämnda alternativet är det vanligaste inom den setswanska kulturen och därför är det det vi ska få lära oss idag. SÅ min damer och herrar: Setswansk språkkurs del 2:

Hur mår du? = O tsogile jang?
Frågar man en hel grupp hur de mår blir det istället: Le tsogile jang?

 

Känner du att din tunga inte riktigt har förmågan att formuler de här uttrycken kan du istället använda den lite mer lättsmälta frasen: O kae (eller Le kae i plural). Vill du använda det här uttrycket men fortfarande visa respekt rekommenderas attt du använder pluralform även till en enskild person.

För att kunna svara på hur man mår säger man att "man är här" (alltså, jag lever, är kvar på denna jord osv) vilket på setswana heter Ke gone (singular) eller Re gone (plural). Det är även vanligt att man lägger till ett av de två följande uttrycken:

Det är bra = Go siame 
Jag mår bra = Ke tsogile sentle

Tips!
Försök sätta ihop lektion 1 och 2. O dire Sentle! (och vad det betyder får ni inte veta förän i lektion 5)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0