Det här med te...

Jag fick häromdagen en fråga om varför vi hade valt ett så långt och krångligt och konstigt namn till bloggen. From chai to bush tea är ju kanske inte någon som direkt sätter sig på hjärnan (för er andra som har problem med detta rekommenderar jag någon som kallas att spara som bokmärke. Väldigt effektivt när man inte kan komma ihåg namnet på en sida. Det är faktiskt väldigt enkelt, tar bara någon sekund.) Jag tänkte därför förklara varför namnet blev som det blev. Både Linda och jag är tedrickare av stora mått, det är ytterst sällan vi umgås utan att det är te inblandat. Och nu ska vi till två länder, Indien och Botswana, som båda har en väldigt stark tekultur. I indien är det chai som gäller medan det i Botswana är rooibos (eller bush tea) som är vanligast.

Det vi i väst för enkelhetens skulle endast kallar chai skulle i Indien kallas Masala Chai vilket betyder kryddigt te. Masala Chai är oftast te som kokas upp tillsammans med kryddor och mjölk vilket är väldigt vanligt i större delen av Indien (vill du lära dig mer om chaite kan du göra det här).



I vissa delar av Afrika, däribland Botswana, är istället rooiboste mycket vanligt. I Sveriges kallar vi ofta rooibos för rött te, vilket är helt fel då rooibos inte alls kommer från tebusken utan från järneksbusken. Rooibos kallas på engelska bush tea, och det är med det namnet teet är känt i stora delar av världen som det te som Mma Ramotswe i Damernas Detektivbyrå föredrar.  



                                 



Med tanke på vårt stora teintresse, kombinerat med våra resmål och vår förkärlek till Mma Ramotswes visdomsord fick en bloggtitel som speglade allt detta passa. Och som sagt, har ni fortfarande svårt att komma ihåg det - Lägg till i favoriter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0